tiistai 10. huhtikuuta 2012

Koira-avusteinen fysioterapia...

Monia teitä saattaa kiinnostaa tämä koira-avusteisen työmuodon kurssi, jossa Lahjan kanssa olemme olleet mukana viime vuonna ja vielä tämän kevään. Kurssi on ensimmäistä kertaa järjestetty Suomessa ja pääsimme varasijalta Lahjan kanssa mukaan. Kurssin järjestää Suomen kasvatus- ja kuntoutuskoirat ry. Kurssi on tarkoitettu ammattilaisille ja on ns. täydennyskoulutus. Ruotsissa tätä "terapiakoirien" käyttöä on viety hyvin pitkälle ja pitkälti mallia saamme naapurimaaltamme. Suomi nyt aina tulee hieman "jälkijunassa", mutta on ollut hienoa tavata ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet lisäämään tämänkaltaista työmuotoa myös meillä sekä vaihtaa ajatuksia sekä saamaan vinkkejä tulevaisuutta ajatellen.

Tässä muutamia linkkejä
http://www.kasvatus-kuntoutuskoirat.fi/
http://www.vardhundskolan.se/
http://vimeo.com/39489668 (Videopätkä samankaltaisesta kurssilta Ruotsista, mitä meillä nyt on!)

Olen aina halunnut yhdistää eläimen käytön fysioterapiassa, ja siksi opiskeluaikoina jo perehdyin ratsastusterapiaan ja tein jopa yhden harjoittelun ratsastusterapeutin luona. Myös kiinnostus eläimiin sekä eläimen ja ihmisen väliseen vuorovaikutussuhteeseen innostaa minua kehittämään ja luomaan tätä vielä kovin vähän tunnettua terapiamuotoa. Joku fysioterapeutti saattaa käyttää työssään koiraa, mutta yleisesti tätä terapiamuotoa ei vielä fysioterapian saralla tunneta. Monissa vanhainkodeissa käyvät kaverikoirat tai halikoirat, mutta tämä AAT (animal assisted therapy) ei tarkoita aivan samaa.


"Eläinavusteinen terapia määritellään tavoitteelliseksi toiminnaksi, jossa tässä tapauksessa koira on osa hoitoprosessia.  Terapialla on keskeiset tavoitteet sekä selkeät päämäärät. Eläinavusteista terapiaa ohjaa sosiaali- tai terveysalan ammattilainen ja terapiaprosessi kirjataan ja arvioidaan. Eläinavusteisessa terapiassa huomioidaan kuntoutujan fyysiset, sosiaaliset ja kognitiiviset toiminnot ja näitä pyritään edistämään tavoitteiden mukaisesti. Eläinavusteinen toiminta ajatellaan olevan ihmisen hyvinvointia edistävää toimintaa. Siinä toiminta ei ole tavoitteellista vaan enemmän motivoivaa, kasvatuksellista, terapeuttista tai koulutuksellista. Toiminta on enemmän spontaanista ja sitä voi ohjata ammattilaisen lisäksi myös asiaan perehtynyt vapaaehtoistyöntekijä."
 Lähde: Kruger K.A.& Serpell J.A. 2010. Animal-assisted interventions in mental health: definitions and theoretical foundations. Teoksessa Handbook on Animal-Assisted therapy. Theoritical foundations and guidelines for practice. Fine, A. (toim.) Third edition. New York: Academic Press.




Lahja on vielä nuori koira ja australianpaimenkoira ei ole helpoin koira kun ajatellaan kuntoutus- tai terapiakoira käyttöä. Lahjalla on kuitenkin yksi ja tärkeä ominaisuus, jota terapiakoiralta vaaditaan: ihmisystävällisyys. Lahja myös nauttii rapsutuksista ja uusien temppujen opettelusta, joten sikäli sitä on nyt helppo kouluttaa oikeaan suuntaan. Aussimainen terävyys ja aktiivisuus on otettava erityisesti koulutuksessa huomioon! Tällä hetkellä Lahja on käynyt muutamilla kotikäynneillä ikäihmisten luona sekä Pirkanmaan hoitokodissa harjoittelemassa osastolla oloa. Lahja on nähnyt erilaisia apuvälineitä ja olen totuttanut sitä astelemaan erilaisilla pinnoilla (jo pienestä pitäen). Kurssi on auttanut meitä kehittämään harjoituksia, joita tällä hetkellä vanhusten kanssa kotona toteutan. Palaute on ollut pelkästään positiivista ja toivottavasti voisin ajan kuluessa lisätä myös Lahjan käyttöä kotikäynneillä. Lahjan nuoren iän vuoksi se on nyt vain muutamia tunteja viikossa "töissä".  Tässä muutamia kuvia yhteisistä kotikäynneistä.

                                           Käden käytön harjoitus, 92-vuotias harjailee Lahjaa.


                                         Kävely lenkillä sisätiloissa.


                                            Ja ehkä se tärkein: yhdessä oleminen ja rapsuttelu.
                       Asiakas "Eihän tämä tunnu yhtään jumpalta, kun Lahjan kanssa saa touhuta"


2 kommenttia:

  1. Kiva lukea tästä Maria! Tosi hienoa, että pääsitte Lahjan kanssa mukaan tähän toimintaan ja olette tällaisia uranuurtajia. Ja hienoa, että tätä toimintaa aloitetaan Suomessakin. Kaverikoirat ja muut vastaavat organisaatiot tekevät Animal Assisted Activityä eli siihen ei liity ollenkaan koiran ohjaajan ja terapoitavan välistä terapeuttista interventiota.

    VastaaPoista
  2. Yksi päivä tuli muistaakseni Pikku kakkosessa ohjelma sellaisesta koirasta, joka auttaa lapsia, joilla on esim. jonkinlaisia oppimisvaikeuksia tai lukihäiriötä tms. Koira käy kirjastoissa ja lapset saavat lukea koiralle. Kun kuulijana on koira, lapsilla ei ole niin kovia paineita oikeinlukemisen suhteen ym. Se näytti ja kuulosti tosi hyvältä. Koirista on moneksi! :)

    VastaaPoista